Je (afgekeurde) airbags recyclen

Airbags en gordelspanners worden beschouwd als een gevaarlijke afvalstof met classificatiecode UN3268. Een vergunning is daardoor noodzakelijk om deze te mogen verwerken. AirbagRecycling beschikt over de juiste vergunningen waardoor recyclen van airbags mogelijk is op een verantwoorde manier, bij ons in de werkplaats of bij jou op locatie.

Contact opnemen We helpen graag
  • Ophaalservice en recycling op locatie
  • WABO en VIHB vergunningen
Het recyclingproces

Zo recyclen we jouw airbag veilig en milieubewust

Airbags recyclen is een complex proces en mag alleen uitgevoerd worden door bedrijven die hier de juiste vergunningen en certificaten voor hebben.

1

Je stuurt jouw airbags naar ons op om te recyclen

Airbags hebben classificatiecode UN3268 waardoor er bevoegd transport benodigd is. Ben je niet in staat om een transporteur te vinden dan zijn wij VIHB gecertificeerd om de airbags op te komen halen.

2

We demonteren je airbag en recyclen het restmateriaal

De airbag wordt volledig uit elkaar gehaald, zodat de verschillende onderdelen veilig gerecycled worden. Op deze manier kunnen wij 98% van de airbag recyclen! 

3

We ontsteken de airbag-patronen op een veilige manier

In onze eigen ontstekingsruimte worden airbag-patronen ontstoken. Zo zorgen wij ervoor dat elke airbag op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled wordt.

Het gevaar van een airbag

Waarom moet een airbag eigenlijk ontmanteld worden?

Een airbag bevat een pyrotechnisch patroon dat op een verantwoorde manier verwerkt dient te worden. Door de airbag eerst te ontmantelen wordt dit proces eenvoudiger en zijn de restmaterialen die vrijkomen nog te recyclen.

Het is ook een belangrijke stap bij het veilig recyclen van een auto. Door de airbag te recyclen wordt een onderdeel van de auto dat vaak door recyclebedrijven niet verwerkt kan worden op een duurzame manier verwerkt.

Heb je een vraag of opmerking?

Neem contact op met Niels, onze airbag specialist.

Contact opnemen
Gasgenerator Zorgt voor het opblazen

Wist je dat…

een airbag na een (zware) aanrijding in 0,03 seconden volledig opgeblazen is? Dit komt door de snelle werking van de gasgenerator.

Veelgestelde vragen

Airbag recycling door experts

Wij hebben jaren ervaring met het verwerken van (afgekeurde) airbags en aanverwante pyrotechnische onderdelen, waardoor wij precies weten welke voorschriften er van toepassing zijn. Daarbij beschikken wij over de benodigde vergunningen en certificaten.

Ieder airbag en gordelspanner heeft een uniek serienummer waarmee ze geregistreerd zijn. Wanneer een airbag of gordelspanner wordt vernietigd wordt dit via deze code geregistreerd en weet de autoproducent ook dat de airbags uit de running zijn. Dit heeft ook te maken met de pyrotechnische componenten die in de airbag zitten. Door de airbag te vernietigen is er geen kans dat deze voor verkeerde doeleinden gebruikt kunnen worden.

Nee, een airbag mag nooit zomaar op een milieustraat worden aangeboden. Er zijn namelijk pyrotechnische componenten aanwezig in de airbag die gevaarlijk kunnen zijn als deze niet op de juiste manier worden verwerkt. In de meeste gevallen moet je airbags en aanverwante onderdelen afleveren bij een erkend recyclingbedrijf zoals Airbagrecycling.

Ja, er is een specifieke vergunning die bedrijven moeten hebben om airbags en gordelspanners te verwerken. Dit heet de WABO vergunning. Airbagrecycling heeft deze vergunning en beschikt ook over een VIHB certificering, waardoor ze airbags en overige pyrotechnische onderdelen mogen vervoeren.